Menu +

Kalknagel

Een kalknagel (schimmelnagel) is een veel voorkomend probleem. Ongeveer een kwart van de Nederlanders krijgt ooit te maken met een kalk- of schimmelnagel. Bovendien is het een probleem dat niet altijd heel makkelijk op te lossen is.

Wat is een kalknagel (schimmelnagel)

In de volksmond heeft men het vaak over een kalknagel omdat de nagel er ‘verkalkt’ uit ziet. Maar eigenlijk is schimmelnagel een betere benaming, omdat dit verschijnsel wordt veroorzaakt doordat een schimmel de nagel of huid is binnengedrongen. In principe is een schimmelnagel vrij onschuldig, het belangrijkste nadeel is vaak dat de nagel moeilijker te knippen kan zijn. Bovendien ziet het er meestal niet mooi uit.

In een beginstadium kun je kalknagels herkennen aan verkleuring van de nagelranden (meestal geel of bruin) en kleine vlekjes op de nagel. In een verder gevorderd stadium kan de nagel helemaal verkleuren van geel-wit tot geel-bruin. De nagel wordt dan meestal wat dikker en brokkelig van structuur.

Meer over kalknagels of schimmelnagel kun je lezen op de site van Wikipedia.

Behandeling

Een kalknagel kan soms vrij hardnekkig en lastig te behandelen zijn. Er zijn verschillende middelen waarmee dit kan.

Je kan een kalk of schimmelnagel voorkomen door je voeten niet teveel met zeep te wassen en als je wel met zeep wast in ieder geval goed af te spoelen. Daarnaast moet je je voeten altijd goed afdrogen (ook tussen de tenen). Het helpt ook om dagelijks nieuwe sokken aan te trekken en ruime luchtige schoenen te dragen. In een zwembad of sauna kun je het beste slippers dragen.

 

KalknagelNeem contact met mij op voor de juiste behandeling van een kalk of schimmelnagel.